Skip to main content

Skyddsgasverktyg för proffs

Spara tid och pengar genom att använda rätt metod.

Utrustning för skyddsgas, fixering samt fogberedning.

Vi har ett mycket stort utbud av rotgasverktyg i butiken och för mer speciella förfrågningar är lösningen oftast inte mer än en arbetsdag bort. Vi kan även få tag på reservdelar till er utrustning om olyckan varit framme. Här nedan listas en del av det sortiment som vi erbjuder. Hör av er om ni har frågor eller vill ha in offert på denna typ av utrustning.

Teddington

Kunskap och engagemang sedan 1963

Vi på Teddington erbjuder ett brett sortiment av tekniska industriprodukter och tekniska lösningar inom både automation, svetsning och i form av rörutrustning. Våra produkter ligger i framkant både vad gäller miljöanpassning, samtida/välbeprövad teknik, och kvalitet. Oavsett om ni behöver en samarbetspartner för ett enstaka projekt eller för serietillverkning av industriprodukter, kan vi på Teddington erbjuda flexibla kundanpassade lösningar!

Rotgasverktyg SC Profi

Ø13 – 215mm

SC Profi, det bästa rotgasstödet på marknaden
Teddingtons rotgasverktyg SC Profi är ett patenterat rotgasstöd med treläppars silikontätning. Den sinnrika konstruktionen fördelar gasen effektivt vilket garanterar högsta svetsfogkvalitet och stor gasbesparing. Verktyget finns i 3 grundutföranden:

-SC Profi, enkel. Propp för mindre rördimensioner 16-43mm.
-SC Profi, standard. Verktyg med tätningar i bägge ändar, för rör mellan 13-215 mm.
-SC Profi, K. Utförande med en tätning och en kona, för svetsning av flänsar, kopplingar och korta rördelar

Verktygets delar är utbytbara och kan kompletteras med en mängd olika tillbehör/tillval. SC Profi samt SC Profi K finns även som kompletta satser i praktisk verktygsväska.

Rotgasverktyg WS Plus

Ø180 – 1000mm

Verktyget består av en lättvikts aluminiumkropp samt silikontätningar med dubbla tätningsskivor i vardera änden. Rotgasen tillförs via en anslutning på framsidan där även fästen för dragwire finns. Gasen fördelas effektivt och jämnt i röret tack vare verktygets utformning samt en gasfördelarslang som löper runt om. Det patenterade tätnings- och gasfördelarsystemet garanterar hög svetskvalitet, låg gasförbrukning samt extremt korta spoltid (endast 2,5 minuter!). Vid hårt slitage, eller om olyckan varit framme, kan silikontätningarna bytas ut. Verktyget kan med andra ord brukas under lång tid.

Vid svetsjobb i enklare rörsystem med endast någon enstaka rörböj kan WS Plus rotgasverktyg dras igenom med hjälp av en dragkula som styr verktyget genom böjen. Vid mer komplicerade rördragningar, och för rör >300 mm rekommenderar vi att man kompletterar med en så kallad dragvagn (en konsol med 3 rostfria kulor) som centrerar verktyget i röret och förhindrar att det kantrar.

Uppblåsbart rotgasskydd iPX

Ø50 – 1200mm

iPX är en uppblåsbar rörplugg med patenterad gasutgångsventil för rotgasfyllning. Verktyget består av en främre ballong med anslutningsslang för rotgas samt dragwire, ett mellanstycke samt en bakre ballong med gasutblås. iPX är modulärt; främre och bakre ballong kan enkelt kopplas ihop/isär. På så vis kan även ballonger av olika dimension kopplas samman, t.ex. vid svetsning över en reducering. Verktyget levereras i en praktisk förvaringspåse.

Rotgasskydd WS Plasma

Ø180 – 900mm

Verktyget består av dubbla tätningsskivor för gas-ingång/utgång som förbinds med ett mellanstycke. Rotgasen tillförs via en anslutning på framsidan där även fästen för dragwire finns. Gasen fördelas effektivt och jämnt i röret tack vare en gasfördelarslang som löper runt om inloppsskivan.

Detta rotgasskydd är speciellt utvecklat för plasmasvetsning och finns för rör från 8” – 36” (180 mm – 905 mm inv.). Verktyget kan även användas vid andra svetsmetoder (TIG, MIG, mfl) och passar synnerligen bra vid komplicerade rördragningar genom flera rörböjar, när man arbetar med förvärmda rör eller ska svetsa T-stycken över 8”. Dock är spoltiden väsentligt längre än för våra standardverktyg; SC Profi och WS Plus varför vi rekommenderar att endast använda WS Plasma där särskilda behov finns.

Vid plasmasvetsning används normalt en 300 mm fast förbindelse av koppar. Vid arbete med förvärmda rör måste avståndet utökas så att tätningsskivorna hamnar utanför värmezonen. Längre mellanstycken kan också behövas vid svetsning av T-stycken. Verktyget kan även smidigt dras genom rörböjar men måste då beställas tillsammans med konsoler och rostfria ledkulor samt flexibel fjäderförbindelse. Mellanstycket kan, vid behov, enkelt bytas till annan längd.

Rotgasproppar SIL-P

Ø12 – 90mm

SIL-P är en serie proppar av värmebeständigt silikongummi; en enkel lösning för rotgasfyllning av mindre rördimensioner. Propparna finns i en rad olika storlekar för rör I.D. från ca 12 till 90 mm.

Propparna tål upp till 340° C kortvarigt (max. 1 h).

SIL-PS100 (liten proppsats) Art.Nr:31-SIL-PS100
SIL-PS200 (stor proppsats) Art.Nr:31-SIL-PS200

Rotgasstopp EZP

Ø50 – 18000mm

Teddington EZ Purge (EZP) tillverkas av en speciellt framtagen cellulosapapp, formad som en tallrik med höga, limförsedda kanter. EZP rotgasstopp kan monteras direkt i röret utan några extra moment, vilket avsevärt snabbar på svetsproceduren. Dessa prefabricerade rotgastoppar kan monteras i rör från från Ø50 – Ø1800 mm.

EZP rotgasstopp löses upp utan att lämna några spår när den kommer i kontakt med vatten eller liknande vätskor. Det innebär att EZP kan användas på ställen där vanliga rotgasverktyg inte kommer åt. Man kan även, snabbt och enkelt, försegla flera olika rördimensioner, exempelvis vid påstick, rörförminskningar, grenrör, osv.

Skyddsgaspapper WLD

Säljs i ark eller rulle

Med WLD skyddsgaspapper kan man på ett enkelt, snabbt och kostnadseffektivt sätt skapa specialanpassade skyddsgaskammare. Man klipper rotgaspappret till önskad form, viker, monterar och tejpar fast pappret. Därefter fyller man kammaren med rotgas och kan påbörja svetsarbetet.

Innan man installerar WLD rotgaspapper är det viktigt att man rengjort ytorna ordentligt. Vi rekommenderar våra rengöringsdukar EZW, speciellt framtagna för detta. Pappret löses upp när man spolar igenom rörsystemet med vatten.

WLD Skyddgaspapper i olika utföranden
WLD skyddsgaspapper består av cellulosa och en polymerförening och kan användas upp till +150º C. WLD kan beställas som 10 eller 50 meters rulle eller per löpmeter. Finns även i A4-arkformat, om 100 ark/förpackning.

WLD skyddsgaspapper finns i tre utföranden:
WLD 35. För rör < Ø100 mm innerdiameter (0,9 mm tjocklek)
WLD 40. För större skyddsgasvolymer (1,3 mm tjocklek)
WLD 60. För rör > Ø100 mm innerdiameter (1,8 mm tjocklek)

Vid montage i rör >Ø50 mm i diameter används vattenlöslig specialtejp, typ WAT-N, för att fästa pappret. WAT-N levereras i rulle om 90 meter och finns i två bredder; 25 respektive 50 mm.

Släpsko WS-SS/WS-ALU

För rörsvetsning från 3/8″ till 28″

En släpsko är ett verktyg för utvändig skyddsgastillförsel. Släpskon fästs på svetsmunstycket och dras med under svetsning (därav namnet). Våra verktyg finns i två grundutföranden; WS-SS av rostfritt stål gasfördelare av sintermetall eller WS-ALU med kropp av aluminium med gasfördelarplatta. Bägge utförandena har silikontätningar på sidorna som sluter tätt mot ytan. Skyddsgasen fördelas jämnt över fogen, som skyddas från omgivande luft medans den kyls av. Verktyget används vid svetsning av exempelvis titan och rostfria stål.

Teddingtons släpsko finns i ett antal standardutföranden:
-För rörsvetsning från 3/8″ till 28″
-För plansvetsning
-För svetsning av hörn (invändigt eller utvändigt)
-För svetsning av flänsar

Vi kan även specialtillverka för att passa behållare av olika form, plåtar, m.m.

TackClamp TC-600

Smidig och enkel, bärbar rörfixtur

Teddington TackClamp är en rörfixtur, med ett unikt länksystem, för fixering och häftning av rör och rördelar. Verktyget består av ett spännhandtag samt spännlänkar som kopplas samman till önskad längd. Fixturen klarar olika delar såsom t-rör, böjar, mm. Levereras i färdig sats, bestående av ett robust spännhandtag och 30st spännlänkar i en praktisk verktygsväska. Grundsatsen anpassas enkelt för rör från Ø60–Ø600 mm. Som tillval kan extra spännlänkar köpas till eller en sats med länkar utrustade med ställskruvar.

Svetstejp

Värmetålig svetstejp i aluminium

Aluminiumtejp av kraftig kvalitet, 50µm tjock. Klassad enligt DIN 4102, del 1, klass B1 (tillför ej klor till svetsen), ej brännbar och avger inga giftiga gaser. Enkel och bra att jobba med vid exempelvis svetsning av rör med skyddsgas. Kan även med fördel användas för att försluta rör, göra provisoriska lagningar.

Rörstöd, rörtvingar och rörfixturer

Allt för att hålla rör på plats

Rörstöd, som ibland kallas glidskor, används huvudsakligen som ett mekaniskt skydd för mediarören och säkerställer att de är centrerade, fixerade och isolerade när de förs in i mantelröret, liksom under drift. Med rörstöd minskar antalet monterings- och svetsfel, samtidigt som svetsaren får en ergonomisk arbetsmiljö. Med rörstöd kan du också snabbt spänna fast rör du ska svetsa eller kapa.

Vi erbjuder ett omfattande program av rörtvingar, rörfixturer och stöd för stål- och rostfria rör, plåtar, och andra ämnen.